Followers

AQSA2GAZA3

Monday, November 25, 2013

Keep Calm & Do Your Best!




Assalamualaikum

SPM is the beginning, not the ending (permulaan, bukan pengakhiran )

Sekarang ni musim SPM
kalau flashback 11 years ago, when I was 17th

rasanya time SPM season ni memang takut giler
sampaikan berbulan pantang makan megi sebab takut neuron-neuron dalam sel otak putus
takut nak buat itu takut nak buat ini

Reason 1 je

Sebab saya nak berjaya
sebab saya tak nak gagal
sebab saya tak perlu gagal kalau saya boleh berjaya

Hence, usaha, usaha dan usaha
tapi usaha je tak cukup

hati mau bersih wooo
jaga hati papa mama
jaga hati adik beradik
jaga hati sendiri
most important is 
jaga hubungan baik dengan Allah swt

tido mesti mau cukup
makan mesti mau jaga
no junk food!<--- ni part papa paling tegas
siap supply supplement lagi untuk kami

no outside food! <---sebab mama rajin masak
plus air tangan mama is the best

tapi kalau tengok budak2 sekarang nak spm memang otai
takut-takut pun rileks je tengok

remember
spm ni satu permulaan
walaupun spm bukan segala-galanya
tapi segala-galanya pun nak tengok sijil SPM korang
so jangan ambil ringan
jangan ambil mudah


and to the parents
hope jangan compare result SPM anak-anak anda semua dengan abang kakaknye ye
jangan compare dan jangan pressure
kesian dorang penat belajar
give them reward after they struggle to be the best they can be

Semoga Allah swt berikan kejayaan pada mereka ^^




p/s: to my little sister. udah-udah la tu tengok cter korea. plastic surgery je sume tu =D

Saturday, August 17, 2013

Solidariti For Mesir


Assalamualaikum




 14 Ogos 2013

Sedang rakyat Malaysia umumnya, dan muslim khususnya sedang beriang gembira makan rendang, lemang, ketupat dan bergelak ketawa keluar masuk panggung wayang tengok movie raya, saudara-saudara kite di Mesir menyambut Syawal dengan cara yang berbeza.

Hati terlalu sedih untuk menaip dengan panjang lebar, maka saya cume berikan beberapa link (Sumber yang saya percayai) yang boleh dijadikan rujukan untuk korang semua ambil tahu apa yang berlaku.



dan anda2 juga boleh google sendiri isu berkaitan Mesir.





"Anda tidak perlu untuk menjadi rakyat Mesir untuk bersimpati, anda hanya perlu menjadi manusia"- Recep Tayyip Erdogan (Perdana Menteri Turki)

Tuesday, August 13, 2013

Salam Cookies Lebaran











Assalamualaikum


Dah 5 Syawal baru la berkesempatan nak buat entri baru
Sebelum ni bukan nye tak sempat, tapi tunggu mood berblogging yang tak kunjung tiba.

Kali ni mood tiba bersama-sama semangat nak buat cookies ala famous amos gitu kiki


Resipi ni Farah refer kat sini
dan menurut penulis blog tu, dia ambil resipi ni dari Chef Wan. (patut la sedap kiki)

Bahan-bahannya ialah:

1.  1 cawan mentega tanpa garam. (Farah guna 2 cawan)
2.  1 cawan gula castor (Farah kurangkan ke 3/4 cawan)
3.  1 cawan gula perang 
4.  1 biji telur
5.  1 sudu teh esen vanila
6.  1/3 cawan serbuk koko
7.  2 sudu besar susu segar (Farah guna susu HL je)
8.  1 3/4 cawan tepung gandum (yang diayak)
9.  1/4 sudu teh soda bikarbonat
10.  70 gm buah kurma (yang ni Farah tak masukkan sebab tak dapat cari kurma time-time ni huhu)
11.  Walnut, almond dan chocolate cip. Yang ni masuk la ikut suka korang nak letak banyak mana.

Step 1 (Bekas A)

1. Pukul mentega pada kelajuan tinggi. (Guna mesin pengadun putar). 
2. Tambah esen vanila, gula castor dan gula perang, pukul hingga adunan gebu.
3. Masukkan telur. (Sila basuh dulu ye sebelum dipecahkan. Lebih elok pecah siap-siap letak dalam mangkuk.)
4. Kurangkan kelajuan pada aras lebih rendah dan masukkan serbuk koko diikuti susu segar sambil adunan masih dipukul

Step 2 (Bekas B)

1. Pukul tepung gandum, soda bikarbonat hingga rata. (Guna senduk kayu je)
2. Campur chocolate cip, walnut dan almond. Gaul rata

Step 3

1. Campurkan adunan dalam bekas B ke bekas A dan adun hingga rata
2. Bulat-bulatkan adunan dengan sudu teh dan atur di atas dulang pembakar.
3. Setkan suhu oven 175C selama 12-13 minit. (Bergantung pada oven)
4. Sejukkan biskut selama 2 minit sebelum diangkat dari dulang pembakar.


Sempena kuih raya yang bakal habes tak lama lagi, cookies ni boleh la dihidangkan untuk para tetamu, especially korang yang akan buat Open House nanti. Bebudak sekolah pun suka kot??

Pastu kalau dorang cakap sedap, korang buka je 1 branch famous amous kikiki


Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Maaf Zahir & Batin

Thursday, June 27, 2013

From Malaysia with LOVE


Assalamualaikum



Ramadhan akan tiba tidak lama lagi!

Berikan senyuman dan kegemibiraan kepada anak-anak di Palestin 

Salurkan sumbangan anda kepada Tabung Projek Ramadhan bersama Aqsa Syarif di Palestin.

Antara Pakej sumbangan:

1) Iftar di Gaza & Masjid Al-Aqsa (RM50/set)
2) Ramadhan Food Pack (RM300/set)
3) Eid Gift (RM150/set)
4) Back2School (RM150/seorang)

Ayuh berikan sumbangan terbaik anda!

1) Salurkan sumbangan anda ke akaun AQSA SYARIF BERHAD,
Maybank Islamic (551575-004299) atau Bank Islam (1209-20100-34904)
2) Maklumkan melalui e-mail, nama beserta bank-in slip kepada account@aqsasyarif.org.my

Untuk maklumat lanjut anda boleh hubungi:
Aqsa Syarif HQ: 03-87334636


"Fund Raising Dinner Event" 

In shaa Allah, buat julung kalinya sekrateriat Malaysia Life Line for Syria akan mengadakan Jamuan Makan Malam Amal Syria pada 6 Julai 2013-Sabtu yang akan dibawa bersama tetamu eksklusif dari Syria Sheikhul Qurra' Kuraim Rajeh(Ketua Ulama' Rabithah Sham) dan juga persembahan nasyid daripada Sdr. Mu'adz Zulkifli.

Bersama-sama membantu kami dalam usaha mengumpul dana/sumbangan bagi kanak-kanak dan rakyat di Syria untuk dibawa ke sana pada bulan Ramadhan ini.

Klik pada link ini untuk maklumat lanjut ataupun untuk pendaftaran diri ke Jamuan Makan Malam Amal Syria :
http://msia4syria.weebly.com/

Sebarang pertanyaan lanjut boleh menghubungi Sis.Maryam (01115742101/0341416732)

'From Malaysia With Love'

Wednesday, June 19, 2013

Buta Hati Butakah Jiwa?


Assalamualaikum

Fitnah merupakan satu bentuk komunikasi kepada satu pihak atau lebih yang bertujuan untuk memberikan stigma negatif atas sesuatu peristiwa yang dilakukan oleh pihak lain, ia berdasarkan atas fakta palsu yang dipengaruhi oleh sifat penghormatan, buruk sangka, obses, atau menjatuhkan dan/atau menaikkan nilai reputasi seseorang atau sesuatu pihak. Kata "fitnah" diserap dari bahasa Arab, dan pengertian aslinya adalah "cubaan" atau "ujian".
Menurut Kamus Dewan edisi keempat, fitnah dieertikan sebagai

"Tuduhan (khabar, kisah dan lain-lain) yang diada-adakan (dibuat-buat) untuk memburukkan atau membencanakan seseorang"

“Mereka bertanya kepadamu tentang berperang pada bulan Haram. Katakanlah: “Berperang dalam bulan itu adalah dosa besar; tetapi menghalangi (manusia) dari jalan Allah, kafir kepada Allah, (menghalangi masuk) Masjidil Haram dan mengusir penduduknya dari sekitarnya, lebih besar (dosanya) di sisi Allah. Dan berbuat fitnah lebih besar (dosanya) daripada membunuh…” (Al Baqarah: 217)

Firman-Nya lagi yang bermaksud:
“Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan (sehingga) ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka tidak ada permusuhan (lagi), kecuali terhadap orang-orang yang zalim” (Al Baqarah: 193)
Kata fitnah dalam ayat ini menurut para Ulama tafsir adalah bermaksud ‘kekafiran’ atau ‘kemusyrikan’. Iaitu bahawa mereka itu menyebarkan kekafiran.




 Rujukan : http://ms.wikipedia.org/wiki/Fitnah

Tuesday, June 18, 2013

The Road not Taken


Two roads diverged in a yellow wood,
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference. 
And sorry I could not travel both

Sunday, June 16, 2013

4:59


Assalamualaikum w.b.t.


pic from google

"Wahai orang-orang yang beriman! Taatilah Allah dan taatilah Rasul (Muhammad), dan ulil amri (pemegang kekuasaan) di antara kamu. Kemudian, jika kamu berbeza pendapat tentang sesuatu, maka kembalikanlah kepada Allah (Al-Quran) dan Rasul (sunnahnya), jika kamu beriman kepada Allah dan hari kemudian. Yang demikian itu, lebih utama (bagimu) dan lebih baik akibatnya." An-Nisa Ayat 59

Hidup ini kite kena belajar adab menegur dan adab ditegur.

Menegur cara berhemah dan bukan mengaibkan.

Merima teguran dengan hati terbuka.

Jika rasa sentap atau cepat melatah apabila di tegur, maka ambillah masa untuk bertenang
dan refleksi diri mengapa kite jadi begitu?
Ego kah sangat diri ini sampai tak boleh di tegur?
Sempurna sangat kah diri ini sehingga kite bongkak tidak menerima teguran dan anggap diri sentiasa betul.

Ambil cermin yang paling besar kite ada.
Berdiri depan cermin.
Pandang wajah sendiri.
Re-check balik teguran-teguran yang diterima dan cube baiki diri.

Terima teguran sebagai satu rahmat dari Allah swt yang sayangkan kite dan tidak mahu kite terpesong jauh dari Nya.



Friday, June 14, 2013

Saturday, June 01, 2013

Global March to Jerusalem!


Assalamualaikum

Lately ni ada orang tanya tentang "status" our brothers and sisters yang dekat Palestine tu. Ada yang tanya apakah masih dijajah? masih di serang? Malah ada yang sudah pun kembali makan mekdi T_T.

Tak heran la kenapa timbulnye soalan2 macam tu. Rasanya dah semakin berkurang info atau sebaran tentang maklumat2 saudara2 kite di sana, kurang di tv, kurang di radio malah semakin berkurangan juga di laman sosial.

Apa yang pasti, boikot masih diteruskn ye adik, kakak, pakcik, makcik semua.. Kite masih lagi dalam "perjuangan" kite membantu mereka di sana yang berjuang demi tanah air mereka. 

"From the river to the sea, Palestine will be free"



GLOBAL MARCH TO JERUSALEM yang akan diadakan pada tahun ini bakal melakar sejarah kerana seluruh dunia akan berhimpun bersama. 

Malaysia Global March To Jerusalem 2013 (MyGMJ 2013)
Date : 7 June 2013 ( Friday )
Venue : Dataran Kemerdekaan Shah Alam .
Time: 8.00 mlm - 11.30 mlm (Isyak bersama)

Selain itu
1 & 2 hb Jun 2013 ini Rose to Rose bersama Aqsa Syarif akan mengadakan Pre-GMJ seperti berikut:

1 Jun 2013: PAvillion, Sogo, Times Square
2 Jun 2013: MAidin, USJ

Sesiapa yang berminat boleh datang
Kite ada buka booth pada 2 hb di Maidin USJ
dan kite juga ada buat jualan bunga rose dan macam-macam lagi

Jom kite beramai-ramai berhimpun bersama pada 1, 2 dan 7 hb Jun 2013

sekecil kecil bantuan
sebesar besar ganjaran!

(^^)


Friday, May 31, 2013

Umrah Part 2: Mekah al-Mukarramah



Assalamualaikum

Entri ini adalah sambungan daripada entri ini

Selepas menghabiskan 3 hari di Madinah
baki hari-hari yang lain dihabiskn di Tanah Suci Mekah






Antara kedai2 di bawah kawasan hotel. 
Sepanjang jalan pun ada kedai yag jual abaya, tasbih, dan macam-macam lagi.
Kat bawah hotel kitorang siap ada restoran fast food yang jual ayam goreng ala-ala kfc 
Kalau nak carik KFC pun ada je kt sini. Keluar dari gate masjidil haram, KFC betul-betul kat luar gate.
takde la kempunan yekk teheee

Jabal Tsur

Ziarah kat sini, kitorang jalan kat bawah je dan dengar tentang sejarah nya serba sedikit.
Pada sesiapa yang nak daki sampai Gua Hiraq tu, mereka plan sendiri dan pergi sendiri. Kekangan waktu dan time ni ramai veteren2 maka mereka tidak di galakkan naik sebab jauh dan mengambil masa sejam untuk sampai ke atas.



Jabal Rahmah

Memula sampai sini segan nak naik sengsorang sampai atas. Mujur ada "geng" yang ajak. Semangat je memanjat sampai atas. Bila time nak turun, rupanya ada tangga kt sebelah sana. Tangga dari atas straight sampai bawah plak tu. Jika ku tahu lenkali naik tangga je la, ayu sikit. Ni ngn jubah semangat lak memanjat kann huhu


Ziarah di Mudzalifah





Kat Mudzalifah ni ada kuda dan kereta kuda. Kami naik 6 orang 20 riyal
Boleh la buat pusing satu mudzalifah tu
Seronok jugak lepas makan naik kereta kuda feeling ala-ala princess gitu
pas tu makan aiskrim

wah sangat merehatkan diri dan melepaskan tekanan (sile baca "self-rest" dan release stress")

Ni la kuda nya

Ustaz Osman cerita apekah kepada mereka

Di Miqat pun boleh menyopping sambil tunggu jemaah lain



Ais krim pun turut di jual di luar kawasan masjidil haram

Orang lain makan ais krim time tengah hari
Kite lak makan ais krim ni di malam hari otw pulang ke hotel
maka sakit tekak, selsema dan demam jangan di rungut =.='


Air Zam Zam

Di hari terakhir sebelum Tawaf Wida'

Ye muka memang kelihatan penat seperti tidak cukup tidur.
Sesungguhnya memang takkan cukup tidur jika datang sini. Maka biasa kan lah diri anda.




Kat Masjidil Haram dan Masjid Nabawi ni ramai orang yang suke sedekah makanan 
pada jemaah yang iktikaf dalam masjid
Maka tak perlu risau ye
ada rezeki dapat la kurma free ke roti ke
air tak perlu risau sebab air zam zam free access unlimited ok?




ni dekat kawasan pejalan kaki di luar Masjidil Haram
ingat London jek ada pigeon cam ni?

 
Masjid Terapung Jeddah

Dihari terakhir kami di sini (27/4/13), kami bertolak lebih kurang jam 9 pagi (waktu Mekah) menuju Lapangan Terbang King Abdul Aziz di Jeddah. Sempat juga kami singgah di tempat hukuman qisas di jalankan dan juga Masjid Terapung Jeddah. Walau bagaimanapun, kami tidak dibenarkan untuk menangkap gambar di tempat hukuman qisas. 



Tips Di Mekah:

1. Make sure persiapan diri dari segi mental, fizikal, dan emosi sebelum tiba di tanah suci. Bukan apa, setiap langkah dan setiap tanah yang dipijak di sini, sangat-sangat rugi kalau kite tak manfaatkan dengan berdoa atau berzikir. 

2. Perbanyakkan solat sunat taubat dan solat sunat yang lain (sebelum ke tanah suci) sebagai salah satu persediaan. Bersihkan hati dan maafkan orang sekeliling. Dan jangan lupe untuk setelkan hutang yang patut and minta maaf pada orang lain juga.

3. Ambil tahu tempat-tempat yang mustajab untuk berdoa. Tanya ustaz/mutawwif tentang sejarah tempat-tempat/ kawasan-kawasan di sini. Kite datang bukan sahaja untuk umrah/ haji, tapi untuk melakukan juga ibadah yang Rasulullah saw pernah lakukan dulu. Dalami sejarah Rasul kite, pasti kite akan rasa lebih dekat dengan Rasulullah saw.

4. Ketika Tawaf, sangat penting untuk jaga bahu. IGNORE anasir-anasir luar yang memujuk anda dengan mengatakn mereka ingin menolong anda untuk mencium Hajar Aswad. Itu salah satu helah untuk mereka mendapatkan duit dari anda kerana cas yang tinggi (200-400 riyal). 

5. Jangan terlalu taksub untuk cium Hajar Aswad atau memegang Kaabah ketika TAWAF. Penting untuk kite habiskn 7 pusingan tawaf terlebih dahulu, solat sunat tawaf dan berdoa. Selepas selesai itu baru la anda boleh masuk kembali di kawasan tawaf untuk mencium Hajar Aswad atau memegang Kaabah (Rukun Yamani).

6. Perbanyakkan la bersedekah walaupun hanya memberi air pada jemaah lain. Allah swt membalas setiap kebaikan yang anda lakukan. Dia juga Maha Mendengar, maka jaga lah hati dan fikiran kite agar ia sentiasa bersih dan berfikiran positif. 

7. Perbanyakkan tawaf sunat dan beriktikaf di dalam Masjidil Haram. 

8. Pada yang pergi bersama ahli keluarga yang berusia "emas", sila jaga mereka sebaik-baiknya. Seelok-eloknya, pergi ke masjid bersama, tawaf dan saie bersama, supaya dapat mengelakkan masalah "sesat" atau "orang hilang".

9. Pada yang muda, bantu lah mereka yang tua. Tiada rugi nye jika anda saling membantu. Allah swt bagi cash kat sini. 

10. Jika selipar hilang, bersabarlah dan jangan merungut. Pinjam selipar masjid dan beli la selipar baru sebelum pulangkan selipar yang dipinjam tadi. Di luar Masjidil Haram ada je orang jual selipar, maka jangan risau.


Setakat ini tu je la tips yang di beri. Pape pun buat la persediaan secukupnya. Jangan malu bertanya jika tidak faham dan rajin-rajin kan la diri hadir ke kursus-kursus umrah/haji. Ilmu itu penting dan ia akan membantu kite untuk merancang "perjalanan ibadah" kite di sana supaya bile balik Malaysia kite tak regret sebab tak buat sesuatu yang kite lambat tahu.

Semoga Allah swt memberikan kite kesihatan yang baik, umur yang panjang dan rezeki yang halal serta menjemput kite semua menjadi tetamuNya lagi.

* ada a few video tapi korang nak tengok ke? Cam segan lak nk upload =.='

Wednesday, May 29, 2013

Cinta Rasul


Assalamualaikum


So kepada warga Shah Alam dan yang tinggal di sekitarnye
Jom ramai-ramai penuhkan stadium
^^

Friday, May 17, 2013

Umrah Part 1: Madinah al-Munawwarah


Assalamualaikum

Alhamdulillah

16 April 2013- 27 April 2013 merupakan antara detik-detik terindah dalam hidup Farah. 

Menjadi tetamu Nya adalah suatu rahmat yang tidak mungkin dapat kami sekeluarga lupakan.

Apabila lidah kelu berkata-kata, dan jari jemari tidak dapat meluahkan rasa, maka gambar kenangan yang akan berbicara.

Di King Abdul Aziz Airport, Jeddah

Bertolak 1130 pagi dari LCCT, Sepang. 
Perjalanan memakan masa lebih kurang 8 jam. Oleh sebab terdapat perbezaan 5 jam antara waktu Malaysia dan Arab Saudi (which kite 5 jam awal), maka perjalanan ke sana sentiasa siang hehe

Destinasi pertami kami ialah Madinah.
Tibanya di airport Jeddah, kami menaiki bas ke Madinah (memakan masa 5-6 jam).
So bayangkan la kitorg travel berapa jam duduk je kan. Tapi takde la jet lag sangat pun. Dalam flight tido, dalam bas pun tido hehe.

On our first night (sampai di hotel di Madinah sudah tengah malam), kitorang sampai je terus tido. Supaya tak lewat untuk subuh di Masjid Nabawi

noon at Masjid Nabawi

3 Heroes: My brother, My Daddy and My Uncle

Suasana waktu siang di Masjid Nabawi memang cantik. Walau pun panas, tapi diperkarangan masjid tak terasa panas pun. Maybe sebab ada payung yang cantik kat atas tu.
 Time ni panas lagi bumi Melaka hehe
Pape pun Alhamdulillah time ni Allah mudahkan segala urusan ibadah kami dan kesihatan kami pun dalam keadaan yang baik


Fajr at Masjid Nabawi

Ketika ini ialah fajar terakhir kami di Masjid Nabawi
Cuma 3 hari saja kami di sini
dan Dia menghadiahkan fajar paling indah pernah mata kami saksi kan di bumi Madinah
Walau cuma 3 hari
Ia 3 hari yang penuh bermakna
penuh keinsafan
dan penuh kerinduan terhadap Rasulullah kekasih Nya

Masjid Nabawi di waktu malam


Masjid Quba

Masjid Quba (masjid yang dibina atas dasar taqwa) ini merupakan masjid paling suci selepas Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan Masjidil Aqsa. 
Solat sunat 2 rakaat di Masjid Quba, ganjaran nye sama seperti menunaikan ibadah umrah.
Untuk penerangan lanjut mengenai Masjid Quba, boleh tanya incik Google ^^

Ladang Kurma

Selain Masjid Quba, kami juga telah di bawa ke Ladang Kurma dan Pasar Kurma sebagai salah satu aktiviti ziarah kami (Selain melawat Bukit Uhud).
Pelbagai jenis kurma dijual di sini, malah kami juga dibenarkan makan kurma secara percuma (ala-ala free tester) sebelum memilih jenis kurma yang ingin di beli. 
Makan kurma free jek dah kenyang
Tambah lagi ada kopi kurma dan teh kurma yang diberikan percuma kepada jemaah yang datang.

(nampak tak tong oren tu? tu la dia kopi dan teh kurma. Still hot and tasty. Teh kurma boleh di minum begitu sahaja, tetapi kami di ajar untuk minum kopi kurma sambil makan kurma, sebab kopinya pahit maka kurma yang sedap dapat mengurangkan kepahitan itu)

Disini terdapat pelbagai jenis gred Kurma Ajwa. Lain gred lain harga. Paling murah 80 riyal sehingga lah ke paling mahal dalam 120 riyal utk 1 kg.
Terdapat juga banyak pilihan kurma di pasar kurma. Dengan syarat, kena pandai nego (^^)

Bir Ali

Hari terakhir di Madinah, kami bersedia utk umrah yang pertama dan Bir Ali merupakan tempat miqat kami.

Dari Bir Ali kami terus ke Mekah dan kami tiba pada waktu tengah malam (6 jam kurang lebih perjalanan). Selepas check in hotel kami bergegas mempersiapkan diri untuk umrah pertama kami. Time tu dah pukul 2 pagi. 
Naseb tak ngantuk sebab dah tido puas-puas dalam bas. 



Antara view sepanjang berjalan2 

Pemandangan dari bilik hotel

RNR dari Madinah ke Mekah
Singgah alas perut dengan kebab ayam

Mereka


Tips di Madinah

1. Sentiasa pastikan datang awal ke Masjid Nabawi, terutama bagi wanita. Kalau datang lambat makanya sukar nak dapat solat di bahagian dalam masjid. Kalau datang awal takde la rushing atau kelam kabut kan?. Ganjaran solat didalam masjid Nabawi tak sama dengan solat di luar kawasan masjid yek.

Dari Abu Hurairah Radhiallahu Anhu, Rasulullah Sallallu 'alaihi Wasallam telah bersabda 

"Melakukan sekali sembahyang di dalam masjidku ( Masjidil nabawi di Madinah ) ini adalah lebih baik daripada  1 000 kali sembahyang dalam masjid yang lain melainkan Masjidil Haram."

Dari Anas bin Malik Radhiallahu Anhu, Rasulullah Sallallhu 'alaihi Wasallam bersabda 

" Sesiapa sembahyang di masjidku 40 sembahyang ( dengan syarat ) ia tidak ketinggalan dalam satu sembahyang ( waktu ) pun, nescaya akan ditulis baginya kelepasan dari api neraka, dan kelepasan dari azab siksa dan (ia juga akan bersih ) dari sifat munafik."

2. Seboleh-bolehnya lepas solat, iktikaf la di dalam masjid. Banyakkan solat sunat dan baca al-Quran. Jangan asyik fikir nak shopping je. Jangan risau sebab shopping can do anytime, tapi peluang untuk iktikaf dalam masjid Nabawi bukan selalu kite dapat kan? Jadi gunakan peluang ini sebaik mungkin.

3. Bagi yang hendak solat di Raudah (wanita), check waktu mereka open untuk solat. As for the men, Raudah sentiasa terbuka untuk mereka, jadi ia bukan masalah. Ruang solat di Raudah (wanita) selalunye di buka sekitar waktu dhuha dan waktu malam selepas isyak. Pastikan plan betul-betul, datang awal dan bersedia. Bila dah masuk dalam Raudah, please jangan berebut atau bertolak-tolak untuk solat. Memang mustajab berdoa dan solat di Raudah tapi niat tidak menghalalkan cara kan? Semua orang berpeluang untuk solat di Raudah dengan tenang jika semua orang behave. Hati baik dan ikhlas, insyaAllah Allah mudahkan solat di sana.

4. Shopping di Madinah kena pandai nego. Jubah/ Abaya dan kurma lebih murah di sini berbanding Mekah. Tapi terpulang juga pada taste masing-masing. Kalau dah shopping kat Madinah, senang nak fokus ibadah di Mekah. Plan masa sebaiknya sebab di kedua- dua tempat ni memang bukan untuk berehat atau bersuka ria. Ibadah di utamakan. Shopping boleh buat lepas balik dari masjid. Banyak kedai-kedai di luar kawasan masjid/ berhampiran hotel, jadi tak perlu risau. Yang perlu dirisaukn ialah jaga nafsu shopping supaya tak boros hehe

5. Pada yang ingin beli nombor telefon di sana, di sarankan survey harga dulu sebelum beli.

6. Pada kaum wanita, mereka akan cek beg sebelum masuk ke dalam Masjid Nabawi. Aim ialah telefon berkamera/ camera itself. Jadi tak yah la bw camera. Kalau nk bawa pandai2 la sorok. And for the handphone pun pandai-pandai la yek.

 Nantikan sambungan Umrah Part 2: Mekah al-Mukarramah









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT (C) 2011-2012. All Right Reserved by Farah Liyana